Cum sa organizezi o inmormantare image

Trecerea în neființă a unei persoane dragi este un moment de o însemnătate emoțională puternică, trecut de fiecare membru al familiei prin propriile filtre de percepție. În cultura creștină, despărțirea fizică de cei pe care i-am iubit este dublată de o simbolistică extrem de complexă, ce marchează separarea sufletului celui adormit de trup “pentru a se întoarce la Dumnezeu care l-a dat”. (Ecclesiastul 12; 5-7).

Așadar, în cazul nefericit al unui deces, legătura cu cei trecuți la cele veșnice este marcată de înmormântare, una dintre cele importante slujbe oficiate de reprezentanții Bisericii. Conform obiceiurilor, cei apropiați trebuie se ocupă de organizarea înmormântării, conform unor cutume bisericești ce au rămas alături de creștini încă din cele mai vechi timpuri. Iată care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să se țină cont, în organizarea unei înmormântări.

 

 

CUPRINS:

1. Organizarea în diferite etape ale înmormântării
1.1. Elemente organizatorice din perioada deces-înhumare
1.2. Elemente organizatorice în zilele din perioada înmormântării
1.3. Elemente organizatorice în zilele de după înmormântare

2. Cum se obțin actele necesare înhumării?

3. Condiții legale speciale pentru înhumarea cetățenilor români

4. Avantajele oferite de colaborarea cu o firmă de pompe funebre
4.1. Servicii complete, garantate de aceeași entitate
4.2. Asistență până la cele mai mici detalii organizatorice
4.3. Posibilitatea organizării unei înmormântări moderne

5. Slujba de înmormântare – Etapele esențiale ale acesteia
5.1. Priveghiul și Stâlpii
5.2. Înmormântarea propriu-zisă
5.3. Pomenirea de după înmormântare
5.4. Când nu se organizează parastase?

6. Tradiții și obiceiuri de țin de organizarea înmormântării

7. Întrebări și răspunsuri frecvente privind înmormântările
7.1. “Sa apelez sau nu la serviciile unei firme de pompe funebre?”
7.2. “Cum să aleg cel mai bun sicriu?”
7.3. “Îmbălsămarea persoanei decedate este neapărat necesară?’

 

1. Organizarea în diferite etape ale înmormântării

Decesul și slujba de înmormântare presupun o serie de cheltuieli, determinate de cele mai importante 3 etape ale acestei perioade:

 • Intervalul de timp dintre deces și înhumare;
 • Zilele din perioada înmormântării;
 • Perioada de după înmormântare.

 

Organizare Inmormantare 2020

 

1.1. Elemente organizatorice din perioada deces-înhumare

După momentul aflării cumplitei vești, rudele celui decedat trebuie să înceapă pregătirile pentru înmormântare. În acest prim interval de timp, cuprins între constatarea decesului și înhumare, atenția celor care se ocupă de înmormântare se concentrează pe următoarele aspecte:

 • Întocmirea actelor de deces: rudele trebuie să obțină certificatul medico-legal ce constată decesul; apoi, alături de actele personale ale persoanei în cauză, cei care se ocupă de înmormântarea acesteia vor obține certificatul de înhumare; Despre toate acestea, puțin mai jos;
 • Stabilirea locului de veci: reprezintă o chestiune ce trebuie stabilită rapid, în decurs de doar câteva zile, pentru a se stabili cu exactitate unde își va dormi somnul de veci;
 • Transportarea persoanei decedate, în cele mai importante momente din această primă etapă a înmormântării;
 • Cheltuielile necesare cu îmbăierea, îmbălsămarea și îmbrăcarea persoanei decedate;
 • Comandarea crucii și a sicriului, dar și a celorlalte obiecte funerare, utilizate în timpul procesiunii;
 • Găsirea unei parohii disponibile și a preoților care vor oficia slujba de înmormântare, ca reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române.

 

Citește în continuare acest articol, pentru a descoperi în rândurile de mai jos care sunt principalele beneficii pe care contractarea unei firme de pompe funebre le oferă.

 

1.2. Elemente organizatorice în zilele din perioada înmormântării

 

Pomana Imperial Servicii Funerare Craiova

 

Această perioadă este marcată de o serie de momente simbolice, realizate cu ajutorul unor obiecte importante pentru slujbă. Așadar, în cel de-al doilea interval de timp, cei care se ocupă organizarea înmormântării trebuie să cumpere / comande următoarele:

 • Coliva: simbol sacru al slujbei de înmormântare, alături de alte alimente precum vinul, colacii, sau uleiul;
 • Coroanele mortuare: un element ce atesta admirația, respectul și suferința celor dragi, față de trecerea la cele veșnice a persoanei respective;
 • Lumânări, prosoape și batiste: aceste articole funerare sunt oferite celor care participă la slujba de înmormântare;
 • Articole vestimentare de doliu, îmbrăcămintea ce marchează suferința celor care au pierdut o persoană importantă din viața lor.
 • Alte alimente pentru pomana din ziua înmormântării, împărțite celor care participă la slujbă.

 

1.3. Elemente organizatorice în zilele de după înmormântare

Obiceiurile bisericești spun că la 9 zile de la dispariția persoanei respective, se aduce un prim omagiu acesteia. Cei care s-au ocupat de înmormântare trebuie să organizeze acum o pomană, menită să cinstească sufletul celui adormit.

În cadrul acestei procesiuni, se oferă participanților pachete alimentare de dulce sau de post, dar și alte produse specifice acestei perioade de după înhumare. Pachetele cu alimente vor fi compuse din anumite produse, în funcție de perioada calendarului ortodox în care are loc această slujbă de pomenire.

Mai multe despre toate celelalte slujbe de pomenire poți afla puțin mai jos.

 

2. Cum se obțin actele necesare înhumării?

Actele pentru constatarea decesului se vor întocmi pe raza localității în care persoana a decedat. Pentru obținerea acestora, declarantul trebuie să depună următoarele acte:

 • Certificat medical constatator al decesului, întocmit și semnat de cadrul medical sanitar care a făcut constatarea;
 • Actul de identitate al persoanei decedate;
 • Certificatul de naștere al persoanei decedate;
 • În cazul decesului unui minor, se va prezenta și actul de identitate al mamei;
 • Livretul militar sau adeverința de recrutare, în cazul în care persoana decedată a realizat stagiul militar;
 • Actul de identitate al persoanei care a declarat decesul.

Este important de precizat faptul că certificatul de deces poate fi eliberat oricărei persoane îndreptățite în baza documentelor justificative și a unei declarații pe propria răspundere:

 • Rude până la gradul IV;
 • Reprezentanți legali;
 • Moștenitori testamentari;
 • Întreținători.

 

Transport Funerare Repatriere

3. Condiții legale speciale pentru înhumarea cetățenilor români

Atunci când decesul persoanei în cauză a fost înregistrat în străinătate, înhumarea se va realiza în baza adeverinței eliberate de primăria în a cărei rază administrativ-teritorială urmează să se facă înmormântarea.

Atunci când decesul persoanei în cauză a fost înregistrat pe o aeronavă aflată în afara teritoriului României, sau pe o nava aflată în apele teritoriale române, cadavrul fiind deja transportat în țară, înmormântarea se realizează în baza adeverinței eliberate de comandant.

Atunci când decesul unui cetățean român nu a fost înregistrat, adeverința de înhumare se va elibera cu ajutorul Parchetului.

 

4. Avantajele oferite de colaborarea cu o firmă de pompe funebre

Organizarea unei înmormântări îi poate copleși pe cei aflați în aceste momente cumplite ale existenței lor. De aceea, contractarea unei firme de companii de pompe funebre reprezintă o soluție de bun augur, menită să mai ușureze povara uriașă, pe care toți cei îndurerați o resimt în acele zile cumplite. Iată de ce se recomandă utilizarea serviciilor unei astfel de companii:

 

Pompe Funebre Imperial

4.1. Servicii complete, garantate de aceeași entitate

Slujba de înmormântare se bazează pe o serie de procesiuni. Așadar, cei care apelează la o firmă de pompe funebre au la dispoziție o sumă întreagă de servicii, menite să susțină parcurgerea fiecărei etape a înmormântării.

îmbălsămarea și cosmetizarea reprezintă doar două dintre serviciile funerare esentiale în zilele premergătoare înhumării. De asemenea, închirierea unui dric și cumpărarea unor obiecte de înmormântare – doliu, lumânări, prosoape, cruce, sicriu – se pot efectua din același loc, fără drumuri inutile între mai mulți ofertanți.

O firmă de pompe funebre este alături de cei îndurerați cu toate elementele necesare pentru înmormântare, astfel încât șocul și oboseala cauzate de pierderea celui drag să nu blocheze procesul de organizare al acestei procesiuni.

 

4.2. Asistență până la cele mai mici detalii organizatorice

Puțin mai sus povesteam despre actele necesare eliberării adeverinței pentru înhumare. În acele zile de foc, prin care toți îndurerați sunt nevoiți sa treacă, suportul unei companii funerare pentru partea birocratică poate fi esențial.

Pe lângă toate produsele funerare pe care le poți achiziționa de la aceeași entitate, compania respectivă mai poate asigura și o asistență binevenită, în vederea parcurgerii pașilor legali, premergători înhumării.

În acest sens, ai lângă tine profesioniști pregătiți să te ajute, atunci când vrei să obții cât mai repede o serie întreagă de acte, de la un număr mare de instituții.

4.3. Posibilitatea organizării unei înmormântări moderne

Slujbele de înmormântare pot include astăzi elemente de procesiune din ce în ce mai moderne, de aceea, o firmă de pompe funebre cu servicii de top poate susține aceste nevoi. Chiar dacă slujba de înmormântare respectă rigorile tradiționale, chiar și în aceste condiții pot fi implementate soluții moderne, ce își dovedesc fără întârziere utilitatea.

De exemplu, în cazul în care o înmormântare este ținută vara, organizatorii pot apela la soluții de moderne de răcire, regăsite în oferta companiei respective. O astfel de alternativă este mult decât utilă în zilele caniculare ale verii, premergătoare slujbei de înmormântare.

 

5. Slujba de înmormântare – Etapele esențiale ale acesteia

Iată cele mai importante momente ale unei slujbe de înmormântare, pe care trebuie să le înțeleagă cei care organizează pentru prima dată o astfel de procesiune:

 

Slujba de Inmormantare

 

5.1. Priveghiul și Stâlpii

Slujba “Stâlpilor” este oficiată de preot seara, în zilele premergătoare înmormântării. Pentru acestea, preotul va pregăti dinainte cadelnița în care se va aprinde tămâia, precum și o colivă, un pahar cu vin și alte alimente binecuvântate dinainte. Alte obiecte pe care preotul le solicită: doliul, sfeșnicul, lumânări, cărbune pentru ars, o cruce din ceară și o icoană.

Dacă zilele de priveghi sunt în Post, alimentele pentru realizarea colivei trebuie să fie la rândul lor de post. De aceea, este recomandat ca cei care organizează priveghiul să consulte calendarul bisericesc, deoarece sunt și perioade de dezlegare la anumite alimente. În timpul slujbei, vor fi trase clopotele din biserică, “pentru a vesti și celorlalți membri ai parohiei faptul că unul dintre ei a plecat pe calea veșniciei, îndemnându-i să se roage pentru acesta.

După plecarea preotului, cei apropiați de persoana decedată trebuie să citească din Sfintele Evanghelii și Pslatire, la căpătâiul acestuia, în cazul în care privegherea se va ține toată noaptea. Lângă persoana decedată se așază sfeșnicul în care rudele și cunoscuții care vin la înmormântare aprind lumânări, rostind rugăciunea scurtă: “Dumnezeu să-l/s-o ierte!”

 

5.2. Înmormântarea propriu-zisă

Slujba din capelă în ziua înmormântării:

Participanților la slujba din biserică li se vor oferi lumânări aprinse, ce sunt adesea uneori însoțite de o batistă, o pânză albă sau un prosop, precum și un covrig, un măr sau un colăcel etc. Aceștia trebuie să răspundă cu “Dumnezeu să-l ierte!” sau “Bogdaproste!”.

Sunt aduse în biserica vinul, coliva, colacul și capetele, obiecte ce vor rămâne în lăcaș pe parcursul slujbei. În colivă, colac în capete se vor aprinde lumânări, acestea arzând pe întreaga perioadă a slujbei. La intrarea în capelă sau biserică vor ramane coroanele și pomul. Bărbații vor intra în spațiul slujbei având capul descoperit. La căpătâiul celui decedat să așază unul sau două sfeșnice, de la care cei prezenți la slujbă își pot aprinde lumânările.

Procesiunea mortuară până la cimitir:

Ordinea corectă a convoiului mortuar este următoarea:

 • Înainte de toți, un credincios care va căra crucea persoanei trecute la cele veșnice;
 • Îi va urma un credincios ce va ține coliva și vinul;
 • Urmează cei care poartă colivă și vinul, oferite de pomană celor săraci;
 • După aceștia, urmează credincioșii care poartă coroanele mortuare;
 • Convoiul este completat apoi de purtătorii sfeșnicelor;
 • Se continuă apoi cu preotul și cântăreții;
 • Urmează în convoi dricul în care se află sicriul celui decedat;
 • La final, rudele și ceilalți participanți la slujba de înmormântare.

Până la cimitir se cântă “Sfinte Dumnezeule”. Atunci cand procesiunea mortuară ajunge la anumite răspântii de drumuri, în locurile legate de viața și activitatea decedatului, preotul va cuvânta în dreptul sicriului ectenia pentru morți.

 

La cimitir:

Preotul va citi ultima ectenie și va cânta “Veșnica pomenire”. Înainte de a fi pus capacul, prelatul varsă untdelemn și vin peste cel decedat, pecetluiește groapa, binecuvantând la final coliva și darurile pentru cei cei care asistă.

Icoana așezată până acum pe pieptul celui trecut la cele veșnice va fi luată acasă după înmormântare, aceasta fiind utilizată mai târziu, la pomenirea de 40 de zile. Acum, rudele persoanei decedate vor scoate piedica de la picioarele acesteia, lăsându-le apoi în sicriu. După acoperirea cu o pânză alba a defunctului, florile așezate până atunci în sicriu vor fi strânse, urmând să fie ulterior puse deasupra mormântului.
În acest moment, pentru sufletului celui trecut la cele sfinte, rudele acestuia vor împărți celor nevoiași diferite daruri: articole vestimentare, lenjerii de pat etc

 

După înmormântare:

Familia persoanei decedate îi cheamă la masă pe care au participat la slujbă, pentru a cinsti sufletului celor adormit cu vin, alimente (de dulce sau de post) și colivă. Cei care urmează să ia parte la această masă își vor spăla mâinile în apă sfințită, pe care rudele celui decedat o au pregătită.

În cazul în care pomana se tine într-o zi de post, mâncarea servită trebuie să fie de post, precum și alimentele folosite pentru realizarea colivei. Pentru a nu face nicio confuzie, este recomandat să ne uităm în calendarul bisericesc, deoarece sunt și perioade de dezlegare la anumite mâncăruri de dulce.

 

5.3. Pomenirea de după înmormântare

Viața celui credincios nu se sfârșește după moarte. De aceea, cei apropiați se vor ruga în continuare pentru liniștea sufletului său, prin organizarea unor pomeniri, la intervale diferite de timp:

 • La 3 zile de la înmormântare (de obicei, această primă pomenire coincide cu slujba de înmormântare);
 • La 9 zile de la înmormântare;
 • La 40 de zile de la înmormântare;
 • La 3, 6 și 9 luni de la înmormântare, în cinstea Sfintei Treimi;
 • La 1 an de la înmormântare;
 • În fiecare an de la înmormântare, până la 7 ani de la trecerea la cele sfinte.

 

Cand si cum facem parastas

 

5.4. Când nu se organizează parastase?

 • Duminicile din an, deoarece aduc aminte de Ziua Învierii, aceasta fiind o zi de bucurie pentru creștini;
 • În timpul celor 12 zile de la Nașterea și până la Botezului Mântuitorului;
 • De la lăsatul secului și până la prima sâmbătă din Postul Mare (sâmbăta Sfântului Teodor);
 • De la Sâmbăta Floriilor și până la Duminica Tomei;
 • La praznicele împărătești și alte sărbători mari;

 

6. Tradiții și obiceiuri ce țin de organizarea înmormântării

Iată care sunt cele mai importante legi nescrise, ce vin sa susțină întreaga slujbă de înmormântare:

 • Atunci cand se organizează pomeni pentru sufletul celui adormit, este recomandat ca acestea să aibă legătură cu săvârșirea Sfintei Liturghii, deoarece este cea mai importantă slujbă pentru amintirea persoanelor decedate. Dacă nu este posibil de fiecare dată, ar fi ideal ca parastasul să urmeze după Sfânta Slujbă cel puțin la 40 de zile, la un an și la șapte ani;
 • Una dintre cele mai importante slujbe de pomenire este cea 40 de zile, pe care slujitorii Domnului o mai numesc “slujbă de ridicare a Panaghiei”. Pe lângă alte pregătiriri, ce care organizează aceasta slujbă trebuie să mai pregătească o icoană și un colac. Din colac, părintele va scoate părticica pe care o va așeza apoi pe icoană și din care va împărți spre gustare rudelor decedatului.
 • Tot în cadrul slujbei de pomenire de la 40 de zile, pomana oferită constă în obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte, sau obiecte de uz casnic. Însă nicio cutumă bisericească nu oprește rudele decedatului în a le oferi și alte obiecte celor nevoiași, în amintirea slujitorului care s-a înălțat la Domnul. Cel mai des întâlnit obicei este acela al împărțirii farfuriilor cu mâncare, alături de căni sau pahare, linguri sau furculițe: 6, 12, 24. Însă încă o dată merită menționat faptul că rânduiala bisericească nu prevede nimic în aceasta privință, fiecare având libertatea de a oferi cât crede (și cât poate de cuviință), pentru că numărul acestor obiecte date “de pomană” nu influențează starea sufletească a celui decedat.
 • În cadrul fiecărei Sfinte Liturghii, familia persoanei decedate trebuie să se asigure că preotul pronunță de cât mai multe ori cu putință numele acesteia; Obiceiurile spun că, după pomenirea de 40 de zile, este bine ca familia să aibă pregătit un pomelnic pentru 40 de zile (cunoscut și sub denumirea de “sarindar”), pe care să îl ofere preotului spre citire. Aceleași pomelnic va fi înmânat preotului la slujba de pomenire de la 1 an, precum și la alte liturghii pe care acesta la susține în Sfânta Biserică, pentru iertarea păcatelor celui adormit.
 • În fiecare zi de sâmbătă a Postului Mare, în cazul celor trecuți la Domnul după sărbătoarea Sfintei Învieri a anului precedent, cei din familie vor “purta capetele”. Cu alte cuvinte, aceștia vor organiza pomeniri pentru sufletul acestora, oferind celor nevoiași din biserica prescuri (capete), colivă și vin. Cu aceeași ocazie, părintele va organiza și slujba parastasului.

 

7. Întrebări și răspunsuri frecvente privind înmormântările

Nu mulți sunt cei care se pot declara pregătiți pentru organizarea unei înmormântări, mai ales în cazul în care pierderea unei persoane a reprezentat un șoc la care nimeni din familie nu s-ar fi așteptat. De aceea, există o mulțime de întrebări pe care și le pun cei care se află față în față cu o astfel de chestiune delicată, încercând să găsească răspunsuri la acestea în cel mai scurt timp posibil. Iată câteva dintre ele:

7.1. “Să apelez sau nu la serviciile unei firme de pompe funebre?”

De regulă, moartea unei persoane dragi declanșează un val uriaș de durere în rândul celor apropiați. Inevitabil, întreaga energie se orientează în jurul acestei tragedii, inhibând adevărata putere de rezolvare a anumitor activități. Cum spuneam și puțin mai sus, este o perioadă în care cei îndurerați au nevoie de ajutor, privind organizarea unei înmormântări, având în vedere că pregătirile pentru această procesiune trebuie să înceapă imediat.

În cazul în care decesul persoanei respective a fost cauzat de o lungă suferință, a cărei finalitate era simplu de prevăzut, există șanse ca familia să se fi pregatit din timp, alocând suficiente resurse pentru acoperirea unui număr însemnat de responsabilități.

Însă există și cazuri în care decesul intervine subit, fapt ce implică nevoia unei mobilizări într-un timp cât mai scurt. Tradiția ortodoxă spune că înmormântarea trebuie să aibă loc la 3 zile de la deces, așadar, un timp cât se poate de scurt, având în vedere pregătirile pentru întreaga paletă de procesiuni, despre care am discutat puțin mai sus.

 

Iată cel mai potrivit răspuns pentru această întrebare:

Da, poți apela cu încredere la ajutorul unei firme de servicii funerare. Selectezi rapid pachetul de înmormântare în funcție de bugetul pe care îl ai la dispoziție – cruce, sicriu, cosmetizare etc – fiindu-ți astfel mult mai simplu să te concentrezi pe alte responsabilități mai importante ale acelor zile tensionate.

 

7.2. “Cum să aleg cel mai bun sicriu?”

Sicriul este un element central al întregii slujbe de înmormântare, fiind spațiul în care persoana decedată își va dormi pentru eternitate somnul de veci. La fel ca în cazul oricărui alt produs din această lume, sicriul descrie o paletă întreagă de opțiuni, la care poți avea acces rapid, plecând de o serie clară de criterii.

Există modele de lux, construite din materiale rare și dotate cu o serie întreagă de funcții ce împing ideea de “sicriu” la un nivel mult mai avansat. La polul opus, putem arăta cu degetul spre o gamă variată de sicrie din clasa economică, ce pot garanta fără probleme acea utilitate de bază a unui astfel de produs.

 

Iată cel mai potrivit răspuns pentru această întrebare:

Este o alegere ce îți aparține în totalitate. Însă așa cum ai putea intui deja, orice caracteristică în plus a produsului respectiv determină și un preț pe măsura calității oferite. Nu te grăbi să alegi cea mai ieftină variantă, ci oferă-i șansa reprezentantului firmei de a-ți prezenta cele mai importante atribute ale unui produs de top.

 

7.3. “Îmbălsămarea persoanei decedate este neapărat necesară?”

Este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc reprezentanții companiilor de servicii funerare. Având în vedere faptul că normele bisericești prevăd că înmormântarea trebuie să aibă loc la 3 zile de la decesul persoanei respective, un astfel de serviciu își poate dovedi rapid utilitatea, mai ales în zilele călduroase de vară.

 

Iată cel mai potrivit răspuns pentru această întrebare:

Ca un rezultat direct al procesului rapid de descompunere, un corp neînsuflețit poate atât genera mirosuri neplăcute, cat și pierderi de lichid, ce pot periclita siguranța persoanelor aflate la priveghi. Așadar, îmbălsămarea este un serviciu ce asigură două componente cât se poate de importante: componenta de igienă și componenta estetică.

 

Concluzii:

Slujba de înmormântare este una dintre cele mai importante procesiuni realizate în Biserică, simbolizând trecerea la cele veșnice a sufletului celui adormit. Este o slujbă bazată pe o simbolistică extrem de complexă, concretizată într-o serie întreagă de acțiuni specifice, în cadrul cărora se utilizează numeroase obiecte funerare.

La nivel spiritual, organizarea unui astfel de eveniment mijlocește separarea sufletului de corp, “pentru a se întoarce la Dumnezeu care l-a dat”. (Ecclesiastul 12; 5-7). Obiectele utilizate pe întreaga perioadă a înmormântării, indiferent de etapa acesteia, au un rol bine definit, cunoscut de toți cei care participă la aceste slujbe.

La nivel practic, organizarea unei înmormântării implică un efort considerabil din partea rudelor celui decedat. Viteza cu care lucrurile trebuie să se desfășoare în acele zile este incompatibilă cu momentele pline de suferință, prin care trece întreaga familie a răposatului.

Așadar, apelarea la serviciile complete ale unei firme de servicii funerare reprezintă o alegere inspirată, în aceste momente cu o încărcătură emoțională puternică, având în vedere gama extinsă de opțiuni, de la produse funerare până la asistența de specialitate, în obținerea actelor necesare pentru înmormântare.